De Franstalige partijen houden vast aan het engagement om een onderhandelde oplossing uit te werken voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Voorlopig is er geen sprake van een nieuw belangenconflict tegen het splitsingsvoorstel dat de Vlaamse Kamerleden in de bevoegde Kamercommissie goedkeurden. Dat zeiden de voorzitters van de Franstalige partijen na een bijeenkomst donderdag.
De voorzitters van MR, PS, CDH en Ecolo kwamen donderdag bijeen op het kabinet van minister van Financiën en MR-voorzitter Didier Reynders.

Ze spraken er over het dossier-BHV. In november keurden de Vlaamse leden van de Kamercommissie eenzijdig een voorstel tot splitsing van de kieskring goed. Door een belangenconflict van de Franse gemeenschap ligt de verdere behandeling van het dossier sindsdien stil.

Maar dat belangenconflict loopt op zijn einde, en als een ander parlement, bijvoorbeeld het Waalse, geen nieuw belangenconflict inroept, kan het voorstel in principe snel naar de plenaire vergadering van de Kamer.

De Franstalige partijvoorzitters sturen echter aan op een onderhandelde oplossing. Ze zijn naar eigen zeggen positief maar 'waakzaam' en zouden meteen weer bijeenkomen als het voorstel op de agenda van de plenaire Kamer zou komen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig