dEUS klaar voor Belgische tournee
dEUS bracht het Parijse publiek verschillende keren in vervoering. Foto: Koen Bauters
In de Parijse club Trabendo toonde dEUS zich helemaal klaar om volgende week de Belgische clubs in te pakken.
In Le Trabendo, een hippe club in het Parc de la Villette, wachtten de pers en de hevigste fans met veel anticipatie op het eerste Franse concert van dEUS rond zijn nieuwe cd Vantage Point. De band treedt deze lente eerst in een aantal Europese hoofdsteden op in kleine clubs, om later tijdens festivals en in hun lange najaarstournee het grote publiek te bespelen.

In Le Trabendo opende The Black Box Revelation, een duo 'white trash' uit Dilbeek, het concert, wat het straks ook in de Belgische zalen zal doen. Rauwe bluesrock met soms een hoekige funky inslag: Parijs luisterde en vond het met elke song beter. Vooral 'I think I like you' en 'Kill for peace' deden steeds meer hoofden meedeinen. Een goeie beurt voor de jonge wolven.

dEUS liet er daarna geen gras over groeien en loste de hoge verwachtingen meteen in. 'When she comes down' en 'Sun Ra' lieten een geweldig solide band horen die de chaos totaal beheerst kan brengen. De groep trok meteen een geluidsmuur op die in 'Fell off the floor, man' helemaal explodeerde: een eerste hoogtepunt in de zaal.

De nieuwe cd Vantage Point stond centraal in het concert, en het viel op hoe goed de groep, na een tiental Europese concerten, het materiaal in de vingers heeft.

Tom Barman riep het publiek in zijn beste Frans op om te dansen, waarna 'The architect' de zaal prettig deed heupwiegen: een verrassend zicht voor wie dEUS al vaker aan het werk zag.

Songs als 'Eternal woman', op plaat een warm rustpunt, gingen live ietwat de mist in, maar 'Instant street' kreeg een geweldige outro mee, waarbij het publiek gek werd.

Dan 'Bad timing', het delirium. Eigenlijk hadden ze toen moeten stoppen, want Le Trabendo lag helemaal plat, zodat 'Smokers reflect', ook een nieuw nummer, haast een soort naspel werd.

Maar in de bisronde volgde een geweldig 'Theme from Turnpike'. En toen 'Suds & soda' losbarstte, was er geen enkel verschil tussen wat het straks in de Belgische clubs wordt en het enthousiasme in Parijs. Frankrijk ligt in België!

Barman wilde graag in rust eindigen met 'Popular culture'. Een allang overtuigd Parijs maalde er niet om.

Playlist:

1. When she comes down
2. Sun Ra
3. Favourite game
4. Fell off the floor, man
5. The architect
6. Slow
7. Eternal woman
8. Instant street
9. Is a robot
10. Bad timing
11. Smokers reflect
12. Roses
13. Theme from Turnpike
14. Oh your God
15. Suds & soda
16. Popular culture


Van 29 april tot en met 5 mei toert dEUS langs verschillende clubs in België. Alle concerten zijn uitverkocht.