Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V) betreurt de manier waarop enkele weken geleden de resultaten zijn bekendgemaakt van een onderzoek naar de gezondheidsrisico's van eieren van particuliere kippenhouders.
Intussen is er over de studie overleg gepleegd en zijn er afspraken gemaakt over hoe de bevolking moet ingelicht worden over de resultaten ervan. Dat heeft minister Crevits donderdag gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams N-VA-parlementslid Mark Demesmaeker.

Bijna een maand geleden lekten de resultaten uit van een onderzoek naar de 'contaminatie van eieren afkomstig van kippen gehouden bij particulieren'. De studie, die werd geleid door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), wees onder meer uit dat dat scharreleieren van eigen kippen 3 tot 5 keer meer dioxines bevatten dan is toegelaten.

Volgens Crevits werden haar diensten door de federale overheid onvoldoende op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek en moest zijzelf de resultaten via de pers vernemen. 'Ik betreur de wijze waarop de resultaten werden bekendgemaakt. Dit was blijkbaar een eenzijdige communicatie van één van de onderzoekers, zonder dat de overheden op de hoogte waren.'

De Vlaamse overheid zal volgens Crevits wel betrokken worden bij de conclusies en acties die uit het onderzoek volgen.