PARIJS - In een voorstad van Parijs is een internationaal netwerk voor de productie van valse Britse paspoorten ontmanteld. Met de valse paspoorten werden illegalen in verscheidene landen van de Europese Unie, waaronder België, bevoorraad. Dat meldt de politie. In totaal zijn een twintigtal mensen opgepakt, van wie zes leiders.
De verdachten werden dinsdag opgepakt in Parijs en in drie departementen in de regio rond Parijs. De meesten zijn afkomstig uit Bangladesh en Pakistan. De zes leiders werden donderdag in voorhechtenis geplaatst.

Het politieonderzoek liep al enkele weken toen de twee productie-eenheden voor valse Britse paspoorten van 'zeer hoge kwaliteit' in Parijs werden ontdekt. Een van de ateliers was mobiel. Het was ondergebracht in een voertuig dat zich verplaatste in de hele Parijse regio.

De onderzoekers namen meer dan honderd valse Britse paspoorts in beslag, vervalsingsmateriaal en bestellingsdossiers met foto's van klanten.

Elk paspoort werd verkocht voor 3.000 tot 5.000 euro. Ze werden verdeeld in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.