Tot drie jaar cel niet uitgevoerd
Foto: edm
Het is erger gesteld met de strafuitvoering dan tot nu gedacht: veroordeelden met een celstraf tot drie jaar, gaan door de overbevolking niet naar de gevangenis. Die beslissing is in de periode van 'voorzichtige zaken' genomen.
Bijna duizend veroordeelden die een gevangenisstraf tot drie jaar kregen, zijn geen dag naar de gevangenis gegaan. Ze mochten naar huis vertrekken, om enkele maanden later een elektronische enkelband te krijgen.

De opdracht hiervoor kwam bovendien niet van een regeringslid, maar van de directeur-generaal van de gevangenissen, Hans Meurisse, en dat in een periode van 'voorzichtige zaken'.

Tot nu werd aangenomen dat door de overbevolking in de gevangenissen, een celstraf tot zes maanden geen uitvoering kreeg. Volgens een rondzendbrief van Laurette Onkelinx werden straffen onder drie jaar bijna automatisch verminderd tot een derde.

Maar op 11 december 2007 kwam de instructie om gevangenisstraffen tot drie jaar niet meer in de gevangenis uit te voeren. Senator Tony Van Parys (CD&V) confronteerde zijn partijgenoot Jo Vandeurzen (Justitie) gisteren in de Senaat met dit bevel van de baas van de Belgische gevangenissen. 'Het voordeel van die instructie is dat de manier waarop in dit land straffen worden uitgevoerd, nu eens zwart op wit op papier staat', zegt Van Parys. 'Wie tot drie jaar krijgt, heeft ernstige criminaliteit begaan. Het gaat om geweldmisdrijven en straatcriminaliteit.'

Volgens het antwoord van Vandeurzen gaat het om 995 veroordeelden. Ze bevinden zich officieel in een situatie van 'strafonderbreking'. Gemiddeld na drie tot vier maanden krijgen die veroordeelden een enkelband, maar die wachttijd kan oplopen tot acht maanden. Dat komt omdat de justitiehuizen over onvoldoende personeel beschikken om toezicht uit te oefenen op het elektronisch toezicht.

In die wachtperiode is er bovendien geen enkele vorm van controle op de veroordeelden. Vandeurzen kondigt een nieuwe rondzendbrief aan, maar veel manoeuvreerruimte heeft hij niet.