Topcomponisten Angelo Badalamenti en Dario Marianelli zullen dit jaar aanwezig zijn op de achtste editie van de World Soundtrack Awards, het slotevenement van het 35ste Filmfestival Gent.
Badalamenti staat vooral bekend voor zijn jarenlange samenwerking met cultregisseur David Lynch. Marianelli won dit jaar een Oscar voor de muziek die hij schreef voor Atonement.

Het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Dirk Brossé zal van beide componisten muziek uitvoeren na de uitreiking van de World Soundtrack Awards in Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

Op de World Soundtrack Awards worden filmmuziekprijzen uitgereikt. Vooraanstaande componisten komen er hun filmmuziek live voorstellen, in een uitvoering van het Vlaams Radio Orkest. Angelo Badalamenti en Dario Marianelli zijn dit jaar de eregasten.

Angelo Badalamenti schreef vooral muziek voor tv-reeksen en films van David Lynch zoals onder andere Twin Peaks, Lost Highway en Mulholland Drive.

Hij liet zich ook opmerken met soundtracks voor La Cité des Enfants Perdus van Marc Caro en Jean-Pierre Jeunet en Wait Until Spring Bandini van Dominique Deruddere. Voor Jeunets Un Long Dimanche de Fiançailles kreeg Badalamenti in 2005 de World Soundtrack Award voor Composer of the Year.

Voor het Gentse concert in oktober brengt de Amerikaan van Italiaanse oorsprong twee gasten mee: Siouxsie Sioux van Siouxsie and The Banshees en Beth Rowley, die in primeur de songs zullen brengen uit de The Edge of Love over het leven van Dylan Thomas met onder andere Keira Knightley en Sienna Miller in de hoofdrollen.

Componist Dario Marianelli componeerde onder andere de muziek voor The Brothers Grimm, Pride and Prejudice en V for Vendetta. Met zijn score voor Atonement won hij dit jaar zowel een Oscar voor Best Original Soundtrack als een Golden Globe Award. Momenteel werkt hij aan de soundtrack voor The Soloist van Joe Wright.

Op de World Soundtrack Awards in Gent zal voorts muziek van Daniel Tarrab en Andrés Goldstein te horen zijn, winnaars van de World Soundtrack Discovery Award 2007. Nieuw Belgisch filmmuziektalent krijgt een forum via de jaarlijkse compositiewedstrijd voor jonge componisten.

Het volledige programma en de nominaties van de World Soundtrack Awards 2008 worden in augustus bekendgemaakt.