GENT - Op donderdag 15 mei vieren De Kreuners hun 30-jarig bestaan in Het Kuipke in Gent. Dat kondigt organisator Pesco aan. Het voorprogramma wordt verzorgd door Fantoom en De Mens. Op 27 april krijgen De Kreuners bovendien een erepenning van de Vlaamse gemeenschap.
Om 19.30 uur opent de Gentse band Fantoom de avond. Een uurtje later is het aan De Mens, dat vorig jaar zijn vijftienjarig jubileum vierde. Het drietal brengt op 15 mei een mix van klassiekers en nieuw materiaal.

De Kreuners sluiten rond 22 uur de avond af. De band, die dertig jaar geleden ontstond rond zanger Walter Grootaers, nam vorig jaar nog een sabbatjaar, maar staat nu weer op de planken. In de huidige bezetting wordt Grootaers begeleid door Eric Wauters en Jan Van Eyken op gitaar, Ben Crabbé op drums en Axl Peleman op basgitaar.

Het vijftal krijgt op 27 april een erepenning van de Vlaamse gemeenschap. Minister-president Kris Peeters huldigt de rockers die dag voor 'dertig jaar Vlaamse rock-'n-roll'.

Het optreden in Gent wordt georganiseerd door de bvba Pesco, die opnieuw grote namen naar Gent wil lokken. 'Het is een spijtige vaststelling, maar alle belangrijke optredens vinden op dit moment plaats in Antwerpen, Brabant en Limburg', klinkt het bij de organisatie. 'Wij willen daarom Oost- en West-Vlamingen opnieuw dichter bij huis concerten aanbieden.'

Om weer de grote namen naar Gent te brengen kiest Pesco voor Het Kuipke als locatie. 'Het Kuipke is goed bereikbaar en biedt plaats aan zowat 5.000 mensen. We willen het opnieuw de grandeur van weleer geven', aldus de vennootschap.

Bovendien willen de organisatoren een forum geven aan beginnende Gentse bands, die het voorprogramma van gevestigde waarden mogen verzorgen.

De deuren van Het Kuipke openen op 15 mei om 18.30 uur. Tickets kosten tussen 25 en 29 euro. Een vip-arrangement kost 75 euro.