De schatting van de Verenigde Naties dat het conflict in Darfour tot driehonderdduizend levens heeft gekost, is ongefundeerd. Dat heeft een medewerker van de Sudanese president Omar al-Bashir vanmiddag gezegd.
De te hoge schatting is bedoeld om druk uit te oefenen op de Sudanese regering, zei hij. Hulporganisaties zouden de VN hiertoe hebben aangezet.

Ook de Sudanese VN-ambassadeur Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamed zei eerder deze week dat het dodental niet hoger is dan tienduizend. Khartoem telt alleen de mensen die zijn omgekomen bij gevechten en niet de slachtoffers van ondervoeding. Want ondervoeding komt volgens Mohamed in Darfour niet voor. Epidemieën hebben er ook niet plaats, zei hij.

VN-functionaris John Holmes zei eerder deze week dat de schatting van de VN van tweehonderdduizend doden moet worden bijgesteld tot driehonderdduizend. Hij gaf toe dat de schatting niet wetenschappelijk onderbouwd is, maar is gebaseerd op een schatting van voormalig VN-functionaris Jan Egeland in 2006.

Diens schatting zou weer gebaseerd zijn op een onafhankelijk onderzoek en is inclusief doden als gevolg van ziekte en ondervoeding. Egeland zei vorige maand dat het dodental waarschijnlijk al op de vierhonderdduizend staat.

Het conflict in Darfour begon in 2003, toen etnisch Afrikaanse boeren de wapens opnamen tegen de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem. Arabische janjaweed-milities zouden verantwoordelijk zijn voor de ergste misdaden.