Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot scherpere sancties tegen Birma. De lidstaten zouden bedrijven die banden hebben met of eigendom zijn van het leger moeten uitsluiten van bancaire diensten in de EU.
Medische zorginstellingen en onderwijsinstellingen in de EU zouden aan bepaalde generaals of hun familieleden hun diensten moeten onthouden.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken beslissen over de sancties op een vergadering die maandag in Luxemburg begint. Het is niet waarschijnlijk dat de in een motie vastgelegde wensen van het parlement worden overgenomen. De EU heeft al aangekondigd dat de bestaande sancties eenvoudigweg met twaalf maanden worden verlengd. Ze behelzen een reisverbod voor leden van de regering, een wapenembergo, een bevriezing van Birmaanse tegoeden en een invoerverbod voor hout, edelstenen en edelmetalen uit Birma.

De strafmaatregelen werden opgelegd in reactie op het optreden van de junta tegen pro-democratiegroepen in Birma. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bereidt een oproep aan de Birmaanse regering voor om met oppositieleider Aung San Suu Kyi een dialoog aan te gaan. Ook zou haar en andere politieke figuren de gelegenheid moeten worden geboden om mee te doen aan een referendum in mei over een nieuwe grondwet. Over twee jaar zou de grondwet gevolgd moeten worden door algemene verkiezingen.

Birma, ook Myanmar genoemd, wordt sinds 1962 door het leger bestuurd. De huidige junta is sinds 1988 aan de macht. In 1990 werden verkiezingen gehouden die door de partij van Suu Kyi werden gewonnen, maar het leger weigerde vervolgens de macht af te staan. De junta zou Suu Kyi van de nieuwe verkiezingen willen uitsluiten omdat haar inmiddels overleden echtgenoot een buitenlander was. Van de afgelopen achttien jaar heeft Suu Kyi er twaalf onder arrest of huisarrest verkeerd.