'De Gucht vertolkt standpunt hele regering'
Yves Leterme zaterdag in de Kamer: 'We willen geen geld uitgeven dat er niet is.'photo news
Foto: © Christophe Licoppe
De boodschap die de ministers De Gucht, De Crem en Michel in Congo hebben overgebracht, is de boodschap van de hele regering. Dat antwoordde premier Yves Leterme (CD&V) in de Kamer op vragen over de relaties met Congo na het scherpe interview met de Congolese president Joseph Kabila in Le Soir en De Standaard.
'De inhoud van de boodschap die de minister van Buitenlandse Zaken in de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft gebracht, is vooraf besproken in het kernkabinet', aldus de premier.

Leterme herhaalde dat de gang van zaken in Congo zorgen baart. Er is volgens hem te weinig vooruitgang op het vlak van goed bestuur, organisatie van de rechtstaat en de strijd tegen corruptie. Nochtans zijn die punten essentieel voor de vooruitgang in Congo, zei de eerste minister, die ook opmerkte dat België jaarlijks 100 miljoen euro in Congo steekt. 'Dat zijn geen kleine bedragen.'

Leterme wil de zaken ook niet op de spits drijven. 'Kabila zegt zelf dat er geen incident was. Congo is een soeverein land, waarmee België relaties van partnerschap wil onderhouden', voegde hij daaraan toe.

Niet alle vraagstellers waren het eens met de premier. Juliette Boulet (Ecolo) had het over de 'kolonialistische en paternalistische houding' van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. Gerolf Annemans (Vlaams Belang) vond dat Leterme Kabila beter wat strenger zou toespreken. André Flahaut (PS) deelde dan weer de pessimistische analyse van Leterme niet.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), net terug uit Congo, sloot zich aan bij de woorden van Leterme en zette zijn collega De Gucht ook uit de wind.