Gedelegeerd bestuurder Roch Doliveux van UCB is ervan overtuigd dat het slechts een 'kwestie van tijd' is vooraleer het geneesmiddel Cimzia ter bestrijding van de ziekte van Crohn ook in Europa goedgekeurd wordt.
Dat zei hij in de marge van de algemene vergadering. UCB kreeg dinsdagavond onverwacht de goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten om Cimzia tegen Crohn in de VS op de markt te brengen. De koers veerde toen met 23 procent op. Ook in Zwitserland is het product verkrijgbaar. De Europese autoriteiten weigeren evenwel het product op de markt te brengen, een beslissing die de voorbije maand nog werd bekrachtigd.

Toch zegt Doliveux dat UCB eerst de aanvraag voor Cimzia ter bestrijding van reumatoïde arthritis bij de Europese autoriteiten zal indienen, en dit 'midden dit jaar'.

De algemene vergadering van UCB keurde overigens alle agendapunten goed, inclusief de uitkering van een brutodividend van 0,92 euro per aandeel en een gifpilconstructie. UCB gaat via een obligatielening een grote hoeveelheid warrants toekennen aan zijn grootste aandeelhouder, de holding Tubize.

Die kunnen omgezet worden in 30 miljoen aandelen bij een vijandig overnamebod of wanneer een vijandige operatie dreigt. Door de extra aandelen kan Tubize zijn belang optrekken van ruim 36 procent naar 45 procent. UCB gaf terloops mee dat het tot nu nog niet benaderd werd door aan potentiële overnemer.

Opvallend was nog dat maar weinig aandeelhouders het woord vroegen. Al helemaal niemand durfde het aan de beurskoers van UCB te bekritiseren. Sinds 1 januari 2007 verloor het aandeel ruim 60 procent, alvorens gisteren met 20 procent te herstellen.

UCB zelf gaf toe dat het afgelopen jaar er een was met 'enkele obstakels'. Doliveux had het onder meer over de terugroeping van de parkinsonpleister Neupro in de VS. Wanneer die problemen van de baan zullen zijn, wist Doliveux niet te melden.

Voorzitter George Jacobs, die na 39 jaar afscheid neemt bij UCB, zei dat er ondanks die tegenslagen 'niets veranderd is aan het potentieel en het toekomstige succes van UCB'. Karel Boone, bekend van koekjesproducent Lotus Bakeries, wordt de nieuwe voorzitter van de biofarmagroep.