Rusland blijft vastbesloten om de banden aan te halen met twee afvallige Georgische provincies, ondanks druk van westerse landen. Dat heeft de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin woensdag gezegd tijdens een besloten bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad.
Georgië vreest dat Rusland uit is op annexatie van de provincies Abchazië en Zuid-Ossetië. Maar Rusland wil alleen de economische ontwikkeling bevorderen, aldus Tsjoerkin.

De spanning loopt vanwege de provincies hoog op tussen Rusland en Georgië. Abchazië en Zuid-Ossetië zijn feitelijk autonoom sinds het einde van gevechten met het Georgische leger in het begin van de jaren negentig. Rusland onderhoudt warme banden met de provincies, maar Georgië is niet gediend van Russische inmenging. Vooral het uit de lucht schieten van een onbemand observatievliegtuigje boven Abchazië door een -vermoedelijk Russische- MiG-29, afgelopen zondag, viel niet in goede aarde.

Rusland ontkent betrokkenheid bij het incident, dat op film is vastgelegd. Bovendien, zo zeggen de Russen, mogen de Georgiërs helemaal niet vliegen met spionagevliegtuigen.

De Russische opheffing van handelsbarrières met Abchazië en de banden met lokale autoriteiten die Rusland in beide provincies aanknoopt, baren Georgië zorgen. Het land voelde zich gesterkt door het verzoek van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland aan de Russische president Vladimir Poetin om terug te komen op de recente beslissingen, of die niet uit te voeren.

De Russische VN-ambassadeur voerde aan dat het hier geen diplomatieke of internationale erkenning van een staat betreft, en dat de vergelijking ’met sommige andere landen in vergelijkbare situaties’ nog goed uitpakt voor Rusland.

Tsjoerkin weigerde uit te weiden, maar één van de landen waar hij op doelde was waarschijnlijk Kosovo, dat zich onlangs eenzijdig onafhankelijk van Servië verklaarde. Kosovo zag zich gesteund door de VS en veel Europese landen, waaronder de drie die de woensdag verschenen verklaring hebben ondertekend. Rusland, dat sterke banden onderhoudt met Servië, verzet zich hevig tegen de Kosovaarse onafhankelijkheid.

Georgië verzocht om de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van donderdag. Tsjoerkin beklaagde zich erover dat geen vertegenwoordiging van Abchazië werd uitgenodigd.