Microsoft wil geïndividualiseerde treininfo aanbieden
Foto: ap
Microsoft gaat samenwerken met de NMBS voor een proefproject dat aan reizigers geïndividualiseerde treininformatie wil geven. Dat zegt Microsoft-topman Steve Ballmer.
Ballmer kondigde deze ochtend op een persconferentie in Louvain-la-Neuve een investering aan in een innovatiecentrum in het Initialis technologiepark in Bergen. µ

Het Microsoft Innovation Center (MIC) is een publiek-privaat partnerschap tussen Microsoft en het Waalse Gewest. Het wil het ondernemerschap stimuleren en startende softwarebedrijven helpen door zakelijke, financiële en technologische ondersteuning te bieden. De volgende drie jaar wil het MIC vijf tot tien nieuwe bedrijven per jaar oprichten, in totaal 250 nieuwe banen creëren en meer dan 500 professionals certificeren.

Daarnaast kondigde hij ook een testproject in samenwerking met de NMBS aan. Het is de bedoeling om gebruikers van WindowsLive toepassingen, zoals Hotmail en MSN, te verwittigen als er problemen zijn met hun treinverbinding.

Het testproject zal in het derde of vierde kwartaal gelanceerd worden, zei NMBS-topman Marc Descheemaecker, die ook op de persconferentie aanwezig was. Het zal zich richten op 'enkele duizenden' treinabonnees die gebruik maken van de internetgebaseerde 'Windows Live'-diensten van Microsoft, met name het e-mailprogramma Hotmail en het chatprogramma Messenger.

Gebruikers zullen elektronisch informatie krijgen over hun persoonlijke reistraject. Dat kan gaan over annuleringen of vertragingen van treinen, maar ook over alternatieve routes of informatie over aansluitingen. Maar het is ook de bedoeling dat de reizigers zelf kunnen reageren of vragen stellen.

Als de test goed loopt, kan hij uitgebreid worden tot de 200.000 bezitters van een treinkaart van de NMBS. Volgens Descheemaecker zal de informatie toegankelijk zijn via alle toestellen die Windows Live ondersteunen. Dat kunnen klassieke laptops zijn, maar ook sommige types pda's of smartphones.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig