In veel Britse scholen wordt er vandaag geen les gegeven. Het gaat om de eerste nationale staking van de leerkrachten in meer dan twintig jaar. De Britse leerkrachten eisen een opslag van 4,1 procent, het aanbod van de regering houdt het op 2,5 procent.
De grootste Europese onderwijsvakbond NUT schat dat in Engeland en Wales ongeveer 8.000 scholen bij het protest betrokken zijn. Dat wil zeggen dat een op de drie scholen gesloten bleef.

Voor het begin van de staking deelden de leerkrachten voor de schoolpoorten vlugschriften uit aan de ouders. Vele moeders en vaders moesten een dag vrij nemen om hun kinderen op te vangen.

De leerkrachten voeren de gestegen prijzen van de levensmiddelen als argument voor hun eisen aan. De leerkrachten moeten minstens een indexaanpassing krijgen, zei NUT-zegsvrouw Christine Blower.

De regering vindt dat de leerkrachten al beter betaald worden dan andere ambtenaren in de openbare dienst. Het gemiddelde jaarinkomen van een leerkracht in Londen schommelt volgens minister van Onderwijs Jim Knight rond de 34.000 pond (42.500 euro).

Naast de leerkrachten hebben donderdag ook de werknemers van de kustwacht, douane en universiteiten hun werk neergelegd.