VN-ambassadeur Libië vergelijkt Gaza met nazikampen
Foto: belga/afp
Vijf landen zijn woensdag weggelopen uit een besloten vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, omdat Libië de situatie in de Gazastrook vergeleek met de nazi-concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat hebben VN-diplomaten gemeld.
Direct nadat plaatsvervangend VN-ambassadeur Ibrahim Dabbashi van Libië zijn opmerking had geplaatst liepen de vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Costa Rica weg. Volgens diplomaten beëindigde de voorzitter, de Zuid-Afrikaan Dumisani Kumalo, daarop de vergadering. Kumalo wilde niet bevestigen dat de vijf ambassadeurs wegliepen. Hij zei dat ambassadeurs bij vergaderingen van de Veiligheidsraad voortdurend in en uit lopen.

De Veiligheidsraad vergaderde over de vraag of er een verklaring moest worden uitgebracht over de situatie in het Midden-Oosten. Kumalo zei de vergadering te hebben beëindigd omdat duidelijk was dat er geen overeenstemming zou worden bereikt over de inhoud van een verklaring. Sommige leden wilden het volgens hem alleen over de humanitaire situatie in de Gazastrook hebben, andere ook over de politieke situatie die daaraan ten grondslag ligt.