'Aanrijding in Moscou' geselecteerd voor Cannes
Foto: rr
Het speelfilmdebuut van Christophe Van Rompaey, Aanrijding in Moscou, is geselecteerd voor de 'Semaine de la Critique' tijdens het Filmfestival van Cannes. De film dingt er ook mee naar de 'Caméra d’Or'.
Het is sinds 1995, met Manneken Pis (Frank Van Passel), geleden dat er een Vlaamse speelfilm geselecteerd werd voor deze oudste en belangrijkste nevensectie van het filmfestival.

De Semaine de la Critique stelt eerste en tweede films van beloftevol filmtalent aan het grote publiek voor. Bekende namen zoals o.a. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, François Ozon en Wong Kar-wai begonnen hun carrière met een selectie voor de Semaine de la Critique. De keuze voor Aanrijding in Moscou door het selectiecomité gebeurde unaniem.

'Deze selectie is een geweldig kwaliteitslabel voor onze film', zegt producent Jean-Claude Van Rijckeghem van het Gentse productiehuis A Private View. 'Het betekent dat Aanrijding in Moscou nu alle kansen heeft om ook in het buitenland een breed publiek te vinden.'

In Vlaanderen kwam de film eind januari 2008. Meer dan 150.000 mensen gingen de film bekijken. In Gent liet de film negen weken lang alle Amerikaanse concurrentie achter zich.

Aanrijding in Moscou is het debuut van de Gentse cineast Christophe van Rompaey. De hoofdrollen worden vertolkt door Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet en Johan Heldenbergh.