Het Nederlandse bedrijf Vopak, het grootste opslagbedrijf voor olieproducten ter wereld dat ook in de Antwerpse haven actief is, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het bedrijf N-Trans uit Estland. Beide partners willen efficiënter gebruikmaken van hun terminals in de havenstad Tallin.
Dat heeft Vopak donderdag bekendgemaakt. Vopak is eigenaar van de Pakterminal in Tallin, N-Trans bezit daar de terminals van de Estonian Oil Service (EOS).

Het Rotterdamse bedrijf krijgt in eerste instantie een belang van 35 procent in het samenwerkingsverband, maar heeft de mogelijkheid dat voor 31 augustus van dit jaar op te voeren tot maximaal 75 procent.

De haven van Tallin is een strategische locatie om olieproducten te exporteren vanuit Rusland naar de rest van de wereld.

De combinatie, die verder gaat onder de naam Vopak EOS, heeft 73 opslagtanks met een totale capaciteit van 740.000 kubieke meter. Het bedrijf verwacht voor het eind van dit jaar de capaciteit te vergroten met 200.000 kubieke meter.

Vopak maakte donderdag ook bekend een terminal te hebben gekocht in Maleisië. Het gaat om de Intercontinental Terminal die wordt overgenomen van Mitsui & Co en Tejana Trading Corporation. De terminal ligt in de vrijhandelszone van de Johorhaven op Pasir Gudang, in het zuiden van het land.

De aankoop wordt omgedoopt tot Vopak Terminal Pasir Gudang en bestaat uit 17 opslagtanks met een totale capaciteit van 20.600 kubieke meter. Volgens Vopak maakt de regio momenteel een snelle groei door. Het bedrijf ontwikkelt dan ook plannen om de capaciteit uit te breiden.