'Jezus was zoon van Maria en Romeinse soldaat'
Paul Verhoeven: ,,Ik heb mijn vaderland met slaande deuren verlaten. Het was een hele stap naar Amerika, maar het was ook niet vanzelfsprekend om terug te komen.'' Foto: © WDK
De Nederlandse filmregisseur Paul Verhoeven, bekend van onder meer 'Basic Instinct', veegt in een boek over Jezus stevig de vloer aan met delen van het orthodoxe christelijke geloof.
Verhoevens boek 'Jezus van Nazareth, een realistisch portret' komt in september uit bij Meulenhoff en bevat onderdelen die recht ingaan tegen het orthodoxe christelijke geloof. Zo suggereert Verhoeven dat Jezus de zoon is van een Romeinse soldaat die Maria zou hebben verkracht tijdens een joodse opstand in 4 voor Christus.

Verhoeven is al jaren zeer geïnteresseerd in Jezus. Hij maakt deel uit van de 'Jezus Seminar', een groep wetenschappers en schrijvers die onderzoek doen naar historische feiten over Jezus. Die zijn heel schaars, weten onderzoekers die zich met de vroeg-christelijke tijd bezighouden. Zelfs de vroegste evangeliën in het Nieuwe Testament dateren van tientallen jaren na de dood van Jezus.

Het verhaal over de verkrachting van Maria dateert uit de tweede eeuw na Christus, en maakt deel uit van een aanval van joodse schrijver op het Evangelie van Mattheüs. De joden verwerpen de claim van de christenen dat Jezus de beloofde (joodse) verlosser is. Veel onderzoekers nemen het verhaal daarom met een korreltje zout. Verhoeven hoopt volgens zijn uitgever dat het boek, dat volgend jaar in het Engels uitkomt, het hem mogelijk maakt een film over Jezus te maken. De 68-jarige filmmaker droomt al tientallen jaren van zo'n project. Het boek lokt zoals verwacht heel wat reacties uit in katholieke kringen. Bill Donohue, president van de Amerikaanse Catholic League, noemt het ronduit lachwekkend. 'Hier gaan we weer met wilde veronderstellingen die op niks gebaseerd zijn. Verhoeven heeft geen enkel empirisch bewijs om zijn veronderstelling te steunen. Daarom schrijft hij ook dat Maria 'waarschijnlijk' verkracht is. Verhoeven zou zich beter terug toeleggen op de benen van Sharon Stone', klinkt het.