Starbucksklanten besparen op koffie
De crisis op de Amerikaanse huizenmarkt, duurdere energie en voeding en de daarmee gepaard gaande economische groeivertraging, wordt meer en meer voelbaar. Koffieketen Starbucks verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar.
De klant komt minder en de dure koffiecombinaties worden minder verkocht. Volgens topman Howard Schultz van Starbucks is het huidige economische klimaat in de VS 'het slechtste dat het bedrijf ooit heeft gekend'.

Voor het einde maart afgelopen kwartaal verwacht Starbucks een winst van 15 dollarcent per aandeel, tegen 19 cent vorig jaar. De vergelijkbare omzet daalde met zo'n 5 procent. Dat is minder dan analisten hadden verwacht.

Voor het volledige boekjaar gaat de keten uit van een winst onder de 87 dollarcent per aandeel vorig jaar. In januari ging Starbucks nog uit van een winst tussen de 96 en 98 dollarcent per aandeel.

Starbucks linkt de aarzelende consumptie aan de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Vooral in Californië en Florida, twee belangrijke 'koffiestaten', slaat de crisis hard toe. VDH/LVK