De voetbalwereld heeft donderdag in Anderlecht afscheid genomen van Constant Vanden Stock, de erevoorzitter van RSC Anderlecht en voormalige selectieheer van de nationale ploeg die zaterdag op 93-jarige leeftijd overleed. Behalve vele groten uit de voetbalwereld kwamen honderden mensen hun respect betuigen voor een van de monumenten uit de geschiedenis van het Belgische voetbal.
Het waren vooral Anderlechtsupporters die vanmorgen stonden aan te schuiven om hun eer te betuigen aan de man die Anderlecht 25 jaar lang leidde, van 1971 tot 1996. De voorbije dagen kon al een laatste groet gebracht worden in het funerarium.

Voor de plechtigheid hadden enkele honderden mensen een laatste groet gebracht aan de erevoorzitter in het naar hem genoemde stadion van RSC Anderlecht. Van daaruit werd de kist, langs een erehaag van Anderlechtspelers, overgebracht naar de kerk. Na de begrafenisplechtigheid werd Constant Vanden Stock bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats Anderlecht-Vogelenzang.

De kerk, die plaats biedt aan zowat 350 mensen, was afgeladen vol met vele groten uit de voetbalwereld. Naast de huidige spelersgroep en trainersstaf van Anderlecht zaten ook Michel Verschueren en diens opvolger Herman Van Holsbeeck in de kerk. Onder de aanwezigen waren ook ex-Anderlechtspelers als Jan Mulder, Stéphane Demol, Patrick Vervoort, Pär Zetterberg en Enzo Scifo.

"Constant was een uniek man die zijn hele leven lang zijn familie, de brouwerij en Sporting Anderlecht heeft liefgehad en die die steeds met hand en tand heeft beschermd", vatte Michel Verschueren, jarenlang de rechterhand van Vanden Stock, samen. "U werd in de loop der jaren mijn spirituele vader. It's over, maar we zullen u nooit vergeten en uw schitterende werk onthouden en voortzetten", aldus Verschueren tijdens de begrafenisplechtigheid."

Ook de volledige top van de voetbalbond was er, net als de voorzitter van Club Brugge, Michel D'Hooghe. Vele eersteklasseclubs betuigen hun steun met kransen.

Buiten de kerk volgen nog eens enkele honderden mensen de plechtigheid op een groot scherm. Voor de supporters is aanwezig zijn een teken van respect. 'Alle mooie jaren die we als supporter van Anderlecht beleefd hebben, hebben we aan 'monsieur le président' te danken', zegt een supporter die de club al meer dan vijftig jaar volgt.

'Hij was de grootvader van alle supporters. Een zakenman, maar steeds ook en vooral, een man van het volk die dicht bij spelers en supporters stond', voegt een andere supporter daar aan toe.