De NS (Nederlandse Spoorwegen) wil bij wijze van proef speciaal opgeleide treinbegeleiders uitrusten met handboeien en een wapenstok. Ook moeten zij de bevoegdheid krijgen mensen te fouilleren die weigeren een kaartje of identiteitsbewijs te laten zien.
De NS is hierover in overleg met het ministerie van Justitie. Een woordvoerder van de spoorwegen heeft berichtgeving hierover in De Volkskrant tegenover het Nederlandse persbureau ANP bevestigd.

'We zijn met het ministerie van Justitie in overleg om te kijken of de geweldsbevoegdheden van onze service- en veiligheidsteams kunnen worden uitgebreid', zei een woordvoerder tegen de Volkskrant. 'Fouilleren en het gebruiken van de wapenstok en handboeien komen daarbij ter sprake'.

Niet alle 3.200 Nederlandse treinbegeleiders krijgen straks de nieuwe wapenuitrusting. Het gaat om maximaal duizend conducteurs van het nieuwe ’elitekorps’ van de Nederlandse Spoorwegen, de zogenaamde ’service- en veiligheidsteams’. Deze mobiele teams, die bestaan uit speciaal getrainde medewerkers, worden sinds begin dit jaar vooral ingezet op risicolijnen.


Treinbegeleiders van de service- en veiligheidsteams mogen dan zwartrijders fouilleren indien zij geen identiteitsbewijs kunnen of willen laten zien. Als de zwartrijders agressief worden, kunnen ze in de boeien worden geslagen en aan de gealarmeerde politie worden overgedragen. In de proef wordt de wapenstok nog niet ingezet.

Wanneer de proef begint, is nog onduidelijk, schreef De Volkskrant. Het Nederlandse ministerie van Justitie heeft officieel nog geen toestemming gegeven.