Bij het pluimveeverwerkende bedrijf Pingo Poultry in Maasmechelen heeft de socialistische vakbond ABVV donderdagmorgen, ondanks het eenzijdig verzoekschrift dat de directie liet uitvaardigen, voor enkele uren de bedrijfspoorten geblokkeerd en werkwilligen en leveranciers de toegang tot het bedrijf ontzegd.
Een deurwaarder en de politie kwamen ter plaatse om de inbreuk vast te stellen. Bij Pingo Poultry staakt een gedeelte van de arbeiders nu al een week. De actie kwam er op initiatief van het ABVV en kan niet op de steun van het ACV en het ACVB rekenen. Het ACV werd woensdag nog door het ABVV benaderd om de staking alsnog te steunen, maar is daar niet op ingegaan.

Het ABVV staakt naar eigen zeggen voort tot er een akkoord over het loon- en functieclassificatiesysteem op tafel ligt. De directie van Pingo Poultry wil pas na de sociale verkiezingen de onderhandelingen daarover opstarten, maar dat is niet naar de zin van het ABVV.

Het ABVV klaagt intussen ook aan dat de directie het stakingsrecht uitholt door interimkrachten en externe firma’s in te schakelen om de productie te kunnen waarborgen. Dat heeft ook zo zijn gevolgen voor de veiligheid en de werkdruk in het bedrijf, zo zegt vakbondsafgevaardigde Nicole Houbrechts van het ABVV. De directie contacteerde het ABVV donderdagmorgen. Mogelijk vindt er in de loop van de dag een overleg plaats.

Bij Pingo Poultry in Maasmechelen werken in totaal 500 mensen. De stakingsactie van het ABVV heeft de productie op geen enkel moment in het gedrang gebracht.