Op het wereldkampioenschap snooker in Sheffield werd Ken Doherty woensdag in de eerste ronde uitgeschakeld. De 38-jarige Ier verloor met 10-5 van de 21-jarige Chinese kwalificatiespeler Liang Wenbo. Doherty is het nummer vier op de wereldranglijst, Liang is pas 66e.
Liang is al de tweede Chinees in de tweede ronde. Dinsdag schakelde Ding Junhui de Hongkonger Marco Fu met 10-9 uit. Ook de 17-jarige Liu Chuang doet het bijzonder goed. Tegen publiekslieveling Ronnie O'Sullivan staat hij na de eerste sessie slechts één frame achter (5-4).

Doherty werd wereldkampioen in 1997 en was nog twee keer verliezend finalist. Hij is de derde ex-wereldkampioen die dit jaar in Sheffield in de eerste ronde sneuvelt. Steve Davis en Graeme Dott gingen hem voor. Op de voorlopige wereldranking was Doherty na een pover seizoen al naar de vijftiende plek weggezakt. Doherty schitterde wel in invitatietoernooien. Zo won hij het Pot Black, was hij finalist in de Malta Cup en halvefinalist in het Masters, maar die resultaten hebben geen impact op de wereldranglijst. Nog geen jaar geleden had Doherty in Sheffield de kans om nummer een van de wereld te worden, maar ging hij er in de eerste ronde uit tegen de Noord-Ier Mark Allen. Nu verdwijnt hij voor het eerst sinds vijftien jaar uit de top zestien, zodat hij volgend seizoen kwalificaties zal moeten spelen.

"Dit is een grote ontgoocheling", reageerde de Ier. "Na een teleurstellend seizoen is dit de doodsteek. Ik ben niet bang om weer naar de kwalificaties te gaan, maar het wordt een pak lastiger. Het idee dat dit mijn laatste optreden in The Crucible geweest zou zijn, is beangstigend. Maar ik heb toch al één keer de hoofdvogel afgeschoten en misschien keer ik nog wel terug op het hoogste niveau."

Liang neemt het in de tweede ronde (best of 25) op tegen de Noord-Ier Joe Swail, die Stephen Lee met 10-4 wandelen stuurde.