De Gucht 'not amused' met houding Kabila
Foto: belga
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is niet opgezet met de uitspraken van de Congolese president Joseph Kabila. Die haalde tijdens een interview met de krant Le Soir zwaar uit naar De Gucht en de Belgische ministeriële delegatie. De Gucht noemt de houding van Kabila verkeerd.
Uit het interview met Le Soir blijkt dat Kabila de boodschap van de Belgische regering absoluut niet op prijs gesteld heeft. Opvallend ook was dat Kabila Karel De Gucht persoonlijk aanviel. 'Telkens als een delegatie geleid wordt door Karel De Gucht gaat het bezoek gepaard met veel arrogantie.'

'Ik neem nota van de uitlatingen van president Kabila', zei De Gucht op Radio 1. Hij sprak ook over een 'verkeerde houding' van Congo. 'Wij zijn met drie ministers gegaan (naast De Gucht ook minister van Defensie Pieter De Crem en minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel) en wij brachten een eenduidig verhaal. Tot de laatste komma onderschreven we alledrie dezelfde boodschap', zegt De Gucht. 'Wij hebben de nadruk gelegd op mensenrechten'.

De Gucht vindt ook het terugvallen op China geen goede oplossing voor Congo. 'Maar het is moeilijk om een dialoog te voeren met president Kabila. Het antwoord is steevast 'er zijn democratische verkiezingen geweest en jullie hebben niets meer in te brengen.' De Gucht vindt dat een 'verkeerde houding die niet goed is voor de Congolese regering en het Congolese volk'.