De Franse zakenbank Lazard gaat in opdracht van Agfa-Gevaert de strategische opties van de Mortselse beeldtechnologiegroep onderzoeken. Dat zeggen diverse bronnen. Waarnemers denken dat de zoektocht naar een referentieaandeelhouder voor de groep of een van haar divisies hoog op het lijstje met opties staat. Dat schrijft De Tijd donderdag.
De Bel20’er Agfa zit in zwaar weer door interne en externe problemen, zoals de dure euro en grondstoffenprijzen. Het concern zet alle zeilen bij om er weer bovenop te geraken. De voorbije maanden waren er wijzigingen in het topmanagement en in de raad van bestuur én ingrepen om de kosten terug te dringen. Daardoor leken de strategische kwesties, zoals de opsplitsing van de groep of de eventuele verkoop van onderdelen, naar de achtergrond te zijn verdrongen. Met de aanstelling van een zakenbank maakt Agfa daar nu ook werk van.

Volgens De Tijd gaat het om Lazard. Jo Cornu, de gedelegeerd bestuurder van Agfa, wilde woensdag geen commentaar geven. 'We zijn daarvoor te dicht bij de algemene vergadering. Die is al volgende dinsdag', zei de Agfa-topman in de krant.

De zoektocht naar een referentieaandeelhouder levert verschillende voordelen op: Agfa krijgt vers geld binnen en de groep verankert zich sterker.