De olympische fakkeltocht door de Australische hoofdstad Canberra is woensdag zonder grote incidenten verlopen. Zeven mensen werden gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde. Langs de route van de vlam stond een metershoog hekwerk en de politie was massaal op de been om ongeregeldheden te voorkomen.
Kort voor het begin van de tocht deed zich een confrontatie voor tussen enkele tientallen voorstanders van China en demonstranten die met de vlag van de Oejgoeren, de Chinese moslimminderheid, zwaaiden. De politie haalde de groepen uit elkaar.Kort daarna stak een Tibetaanse activist een Chinese vlag in brand.

Ongeveer een uur na het begin van de tocht slaagde een man erin toen de fakkeldrager in zicht was het parcours op te komen. Hij ging in kleermakerszit op straat zitten, maar werd snel door de politie verwijderd. Ook vloog er een vliegtuigje over dat in rookletters ’Bevrijd Tibet’ in de lucht schreef. Drie Tibetaanse vrouwen blokkeerden de straat voor het parlement, waar de vlam niet langs kwam. Zij werden gearresteerd.

Tachtig atleten deden er drie uur over om de vlam over het 17 kilometer lange parcours te leiden. Langs de hele route stonden mensen met de Chinese vlag te zwaaien. Het Japanse Nagano is de volgende bestemming van de olympische vlam.