In een medicijn bedoeld voor de Belgische markt zijn sporen gevonden van een vervuild product uit China. Het gaat om de bloedverdunner heparine, die in erg hoge dosissen al dodelijke slachtoffers heeft gemaakt in de VS.
Volgens het Geneesmiddelenagentschap is er in België echter geen gevaar voor de volksgezondheid, zo staat donderdag in De Morgen.

De vervuiling werd twee weken geleden vastgesteld bij een controle in vier loten heparine.

Heparine is een natuurlijke stof die normaal bereid wordt uit ingewanden van varkens. Bij de vervuilde heparine bevat het geneesmiddel een percentage van een goedkopere stof. De chemische structuur daarvan is erg verwant met die van heparine, maar bevat een extra sulfaatgroep, waardoor de 'nepheparine' anders werkt in het lichaam.

'Het gaat vermoedelijk om fraude', bevestigt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) aan De Morgen. 'Om de kostprijs van de zuivering van heparine te drukken is een deel heparine vervangen door die goedkopere stof.'

De loten die twee weken geleden werden aangetroffen, bevatten erg kleine hoeveelheden nepheparine en mogen dus onder strikte voorwaarden worden toegediend. Volgens het FAGG zijn de ziekenhuizen op de hoogte. Overschakelen op een ander product of het stopzetten van de medicatie is geen optie, want dat is gevaarlijker voor de gezondheid.