CHARLEROI - De organisatoren van de Ronde van Frankrijk en alle ploegverantwoordelijken hebben dinsdag op de vooravond van de Waalse Pijl een vergadering gehouden in Charleroi. Ze willen er alles aan doen om de zaak-Puerto tot op de bodem uit te spitten.
Vertegenwoordigers van 21 ploegen (De 20 ProTourteams, op uitzondering van Unibet.com, plus Agritubel en Barloworld) en van de Internationale Wielerunie UCI hielden dinsdag een vergadering enkele uren nadat bekend raakte dat de Italiaan Ivan Basso geschorst werd door zijn team Discovery Channel. De Italiaan is één van de vaak geciteerde renners in de zaak-Puerto.

,,Ik heb de spirit van Straatsburg teruggevonden'', verklaarde Tourdirecteur Christian Prudhomme, refererend naar de start van de Tour 2006, toen verschillende favorieten startverbod kregen. ,,Er is een grote collectieve wil om tot op het bot te gaan in de zaak-Puerto''.

,,We gaan nog niets specifieks doen'', zei Prudhomme, die de houding van het Amerikaanse Discovery ,,verantwoordelijk'' vond. Vorige week had de tourdirecteur nog een oproep aan alle ploegen gedaan om renners die betrokken waren in de Puerto-affaire, op non-actief te zetten tot hun onschuld bewezen is.

,,Er is geen plaats voor bedriegers. Voor de renners is er één makkelijke oplossing, en dat is klacht neerleggen. Dankzij DNA zal er al dan niet identificatie kunnen zijn. Onlangs werd dit nog gedaan bij de Duitser Jan Ullrich'', verklaarde Prudhomme.

,,We moeten blijven vechten tegen doping, dat is het voornaamste. Het gaat hier om de toekomst van het wielrennen'', aldus Prudhomme, en hij voegde er aan toe dat er dinsdag veel ideeën werden gelanceerd. Op het eind van de week zouden er meer details vrijgegeven worden. Er werd onder meer gevraagd om in de lente, in samenspraak met de UCI, meer controles te laten plaatsvinden.

Daarnaast vroegen verschillende ploegleiders dat de door de Tour gevraagde maatregelen ook van toepassing zouden zijn op andere wedstrijden, zoals de Giro.