'Per jaar 9.000 nachtvluchten minder'
BRUSSEL - Een drastische daling van het aantal nachtvluchten - van 25.000 per jaar naar 16.000 - en de uitbreiding van het vliegverbod voor de meest luidruchtige vliegtuigen tot 7 uur 's ochtends. Met dat voorstel hoopt de Vlaamse regering het vastgelopen dossier van de nachtvluchten rond Zaventem weer vlot te trekken, zo schrijven Het Laatste Nieuws, Le Soir en De Tijd dinsdag. De Vlaamse regering bereikte afgelopen vrijdag een akkoord over het voorstel.
Minister Kris Peeters van Leefmilieu wil de verlaging van het aantal nachtvluchten zo snel mogelijk doorvoeren. In elk geval uiterlijk op 1 januari 2009, afhankelijk van de herstructurering van het pakjesbedrijf DHL.

Het aantal vertrekkende vliegtuigen - die meer lawaai maken dan aankomende - wil Peeters nog meer naar beneden halen: van 10.121 per jaar nu, naar 5.000.

Tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends mogen van Peeters alleen nog vliegtuigen van QC-klasse 8 landen of vertrekken, tegen QC-klasse 12 nu. Tussen 6 en 7 uur 's ochtends wordt het maximumgeluid teruggebracht van QC-klasse 24 naar QC-klasse 12.