Niqab in rechtszaal mag van Britse rechters
LONDEN - Moslimvrouwen mogen in principe de allesbedekkende niqab dragen in Britse rechtszalen. Dat staat in richtlijnen die dinsdag zijn gepubliceerd door een adviescommissie bestaande uit prominente Britse rechters. Maar de niqab mag alleen worden gedragen als de rechtsgang hierdoor niet wordt belemmerd. Uiteindelijk is het aan de individuele rechter om te bepalen of dit het geval is.
De commissie deed de uitspraak naar aanleiding van de recente beslissing van een immigratierechter om een zaak te verdagen, omdat de moslimadvocate slecht verstaanbaar was vanachter haar sluier. De zaak werd met een andere advocaat voortgezet.

Rechters moeten er volgens de commissie niet automatisch vanuit gaan dat een slachtoffer dat gekleed in een niqab in de rechtszaal verschijnt, voor problemen zal zorgen. Tegelijk moeten ze beseffen dat het niet per definitie ongepast is om in de niqab te getuigen. Als een rechter vindt dat de niqab af moet, kan iedereen die niet direct met de zaak te maken heeft, worden verzocht de zaal te verlaten, stelt de commissie voor.

Debat

In Groot-Brittannië wordt een fel debat gevoerd over de niqab. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw veroorzaakte oproer in oktober toen hij zei dat hij moslima's met wie hij een een-op-een gesprek voert verzoekt om de gezichtsbedekkende sluier af te zetten. Hij voegde eraan toe dat hij er niet op staat dat de vrouwen hun gezicht ontbloten.