'Elke 30 seconden sterft Afrikaans kind aan malaria'
KEULEN - Elke 30 seconden sterft volgens UNICEF een kind in Afrika aan malaria, de meesten van hen niet eens vijf jaar oud. Het VN-Kinderhulpfonds deelde dinsdag in Keulen naar aanleiding van de Wereld Malaria Dag woensdag mee dat de ziekte in de armste landen van Afrika een van de voornaamste doodsoorzaken bij kinderen is.
De door de malariamuskiet (anofeles) overgedragen ziekte kan echter met meer muskietennetten en nieuwe geneesmiddelen doeltreffend bestreden worden.

'Indien de netten over de hele oppervlakte gebruikt worden, kan de mortaliteit bij kinderen onder de vijf jaar in Afrika in totaal met 25 procent teruggeschroefd worden', zei Dietrich Garlichs, secretaris van UNICEF Duitsland. De ouders zijn echter te arm om de muskietennetten te kopen. De meeste getroffenen leven in beperkte en onhygiënische omstandigheden en in de buurt van stilstaand water.

Medicatie

De hulporganisatie roept tegelijkertijd op tot een betere toegang tot levensreddende gecombineerde medicamenten. Nieuwere geneesmiddelen met de werkzame stof artemisinin zijn tot twintigmaal duurder dan het wijdverspreide chloroquin, waartegen de malariaverwekker reeds in de meeste Afrikaanse landen resistentie heeft gevormd.

UNICEF is naar eigen zeggen wereldwijd de grootste verschaffer en leverancier van geïmpregneerde muskiettenneten en heeft alleen al in 2006 meer dan 24 miljoen netten uitgedeeld - vooral aan zwangere vrouwen en gezinnen met kleine kinderen.