DENDERMONDE - Geert Waegemans uit Antwerpen, een 36-jarige activist van het Animal Liberation Front (ALF), is dinsdag door de strafrechter van Dendermonde veroordeeld tot één jaar cel en 550 euro boete. Eerder kreeg Waegemans vijf jaar effectief voor een reeks brandstichtingen in naam van de dierenrechtenorganisatie. De rechter beval dinsdag zijn onmiddellijke aanhouding.
De dertiger werd dinsdag veroordeeld omdat hij amok maakte met de politie aan de gevangenispoort van Dendermonde. Twee andere ALF-sympathisanten, Olivier V. (25) uit Izegem en Jeppe A. (25) uit Antwerpen, kregen een jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en 550 euro effectieve boete.

Waegemans blokkeerde op 28 juni 2005 samen met een twintigtal andere actievoerders de poort van de Dendermondse gevangenis. De groep wou verhinderen dat twee andere sympathisanten in de cel zouden belanden na hun verschijning voor de raadkamer. Het duo was aangehouden voor vernielingen aan een McDonaldsrestaurant en een bontwinkel in Aalst in naam van het ALF.

Slaags met politie

De jongeren raakten slaags met de politie. Twee agenten liepen daarbij ernstige verwondingen op. Uiteindelijk gebruikte de politie pepperspray om de jongeren te overmeesteren.

Zowel meester Luc Steyaert, die zich in naam van de gewonde agenten burgerlijke partij stelde, als het openbaar ministerie haalden tijdens het proces zwaar uit naar de drie beklaagden. 'Deze drie jongeren horen niet thuis in onze maatschappij, waar orde heerst', klonk het. 'Het zijn amokmakers, die hun zogezegde idealen misbruiken om overal keet te schoppen.'

Waegemans en zijn medebeklaagden probeerden de feiten te minimaliseren en schoven de oorzaak ervan in de schoenen van de politie. Maar de rechter leek het niet eens met hun stelling.