MILWAUKEE - De drugcocktail die wordt gebruikt om ter dood veroordeelden in de Verenigde Staten mee om te brengen heeft niet altijd de gewenste uitwerking en kan de ontvanger een langzame en pijnlijke dood bezorgen. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van PLoS Medicine, een medisch tijdschrift dat op internet verschijnt.
In bepaalde gevallen kan het middel, dat uit drie verschillende stoffen bestaat, er na toediening voor zorgen dat de persoon sterft door verstikking terwijl deze bij bewustzijn is, in plaats van dat het hart stopt terwijl de gevangene bewusteloos is. De cocktail bestaat uit thiopental, een verdovingsmiddel, pancuronium bromide, een spierverlammer en potassium chloride, een stof die het hart stopzet. De afzonderlijke middelen zouden in principe dodelijk moeten zijn, maar als dat niet het geval is zorgt het verdovingsmiddel ervoor dat de geëxecuteerde buiten bewustzijn is terwijl een van de andere middelen zijn werk doet.

Volgens het rapport is de dosis van het verdovende bestanddeel echter niet altijd toereikend, omdat het gewicht van de geëxecuteerde en andere belangrijke factoren niet in de bepaling van de hoeveelheid toegediende stof worden meegenomen. In sommige gevallen bleek een dosis niet fataal, in andere was de verdoving al uitgewerkt voordat de executie was voltrokken.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de dodelijke injectie een humane executiemethode is, willen artsen en medische professionals uit ethisch oogpunt in veel gevallen geen medewerking verlenen aan executies. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk ooit uitgewezen dat de methode daadwerkelijk pijnloos is. Volgens Teresa Zimmers, de biologe die het huidige onderzoek leidde, is de methode nog niet eens genoeg beproefd om haar op universiteiten bij proefdieren toe te staan.

Voorstanders

Voorstanders van de executiemethode hebben gezegd dat het rapport van PLoS Medicine op te weinig data berust en daarom wetenschappelijk niet houdbaar is. 'Het lijkt meer op politieke wetenschap dan op medische', zei Mike Rushford, hoofd van een stichting die opkomt voor de rechten van slachtoffers van geweldsmisdrijven. Steve Stewart, openbaar aanklager in de staat Indiana, beschouwt het bovendien niet als problematisch dat de injecties niet geheel pijnloos zijn: 'Het kan me niet zoveel schelen dat mensen wat pijn voelen voordat ze met gif ter dood worden gebracht', zei hij.