Discovery zet Basso op non actief
Ivan Basso (Discovery Channel) start woensdag en zondag niet in de Waalse klassiekers. Hij moet op 2 mei opnieuw voor de antidopingprocureur van het Italiaans olympisch comité (Coni) verschijnen.

Ivan Basso daagde zich niet op in Charleroi waar hij vandaag had moeten starten in de Waalse Pijl, zijn eerste aprilklassieker van het seizoen. Zondag start hij ook niet in Luik-Bastenaken-Luik. Alles heeft te maken met nieuwe ontwikkelingen in het bloeddopingschandaal Operacion Puerto. Basso moet zich naar verluidt bij procureur Ettore Torri komen verantwoorden voor de schending van de antidopingregels van het Coni. Hij wordt verdacht van het gebruik of de poging tot gebruik van verboden producten of methodes.

 

 Ivan Basso verscheen al eens voor het olympisch comité nadat zijn naam was genoemd in de affaire Puerto, maar zijn naam werd toen witgewassen door het Coni. Het Spaanse gerecht klasseerde de zaak in maart ook zonder gevolg, bij gebrek aan bewijs. Dat laatste zou wel eens snel kunnen veranderen. Volgens de Spaande media zal het Italiaanse gerecht in de loop van volgende week een DNA-test kunnen laten uitvoeren op de zakjes bloed met codenaam 'Birillo' die zijn aangetroffen op het kabinet van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. De zakjes worden gelinkt aan Basso, wiens hond Birillo heet. Het Coni heeft altijd gezegd dat het Basso opnieuw zou ondervragen als er nieuwe elementen opdoken.

Of het ene verbandt houdt met het andere is niet zeker, maar het team van Basso, Discovery Channel, heeft de renner alvast geschorst voor de Waalse Pijl van morgen en Luik-Bastenaken-Luik.

,,We hebben Ivan gevraagd om niet meer deel te nemen aan wedstrijden tot wanneer wij meer informatie hebben en deze affaire opgelost is'', verklaarde algemeen manager Bill Stapleton. Tot op heden had Discovery Channel alle kritieken op het aantrekken van Basso weggewuifd en bleef het de renner door dik en dun steunen.

,,We staan nog altijd achter Ivan, ik heb met hem gepraat en hoewel hij gefrustreerd is, begrijpt hij onze beslissing wel'', verklaarde teammanager Johan Bruyneel.

Renato Di Rocco, de voorzitter van de Italiaanse wielerbond, zei alle vertrouwen te hebben in de werking van het Italiaanse gerecht. 'De bal ligt nu in het kamp van justitie, dat een DNA-test kan uitvoeren. Alleen dan zullen we weten of Basso de waarheid spreekt', aldus Di Rocco.