InBev lonkt naar India
BRUSSEL - De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev wil uitbreiden naar nieuwe markten, als zich daar opportuniteiten voordoen. Dat verklaarde ceo Carlos Brito dinsdag na afloop van de algemene vergadering. Als voorbeeld noemde hij India, Colombia en Mexico. Hij verwacht ook dat de winstmarges van InBev de volgende jaren zullen toenemen.

,,We zien potentieel voor significante margegroei in de eerstvolgende jaren'', verklaarde Brito. De winstmarge zou dus hoger uitkomen dan de 31,9 procent in 2006, maar een concrete doelstelling noemde hij niet. We willen niet per se de grootste, maar de beste zijn, luidde het nog. Hij verwees hiervoor naar de topmerken die de groep in huis heeft.

De biermarkt in West-Europa en de VS stagneert, terwijl er in Latijns-Amerika en Oost-Europa wel nog groeipotentieel is. Daarnaast kampt InBev net als zijn concurrenten met duurdere grondstoffen. Ceo Brito herhaalde dinsdag de verwachting dat de kosten dit jaar met 130 miljoen euro zullen oplopen. West-Europa zou het zwaarst getroffen worden, maar hij verwacht ook dat kostenbesparingen de duurdere grondstoffen kunnen compenseren.

Gevraagd naar de consolidatie in de sector, verklaarde Brito dat 95 procent van de tijd besteed wordt aan het besturen van het bedrijf in zijn huidige vorm. ,,We hebben enkele mensen die kijken naar opportuniteiten om onze voetafdruk te vergroten, om meer competitief te worden of om nieuwe markten te betreden''.

Als mogelijke nieuwe markt noemde hij onder meer India. ,,India is één van de landen die we op ons radarscherm hebben en we volgen wat daar gebeurt'', aldus de ceo. Daarnaast kijkt het bedrijf ook naar Colombia, Mexico, Rusland en China.

Over de prijsafspraken die een aantal brouwers in Nederland maakten en waartegen de Europese Commissie afgelopen week zware boetes uitsprak, zei Brito ,,dat het management alles heeft gedaan om zulke zaken in de toekomst te voorkomen''.

Hij bevestigde ook dat er onderhandelingen lopen met voormalig topman John Brock over een hogere ontslagvergoeding, zonder in details te treden. Brock werd eind 2005 ontslagen en vervangen door de Braziliaan Brito.