Uderzo, geestelijke vader van Asterix, wordt 80
Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix, viert woensdag zijn 80ste verjaardag. Bijna 50 jaar van zijn leven wijdde hij aan de avonturen van de onoverwinnelijke Galliër. Samen met René Goscinny als scenarist gedurende bijna 20 jaar in de eerste 24 albums, creëerde hij een legende in de Franse stripwereld, naar evenbeeld van Kuifje voor de Belgen.
Dankzij Mickey Mouse

Uderzo ontdekt als zoon van Italiaanse immigranten de stripwereld tijdens zijn kinderjaren dankzij Mickey Mouse. Na de Tweede Wereldoorlog neemt hij in 1945 deel aan een striptekenwedstrijd. Dat resulteert in de publicatie van zijn eerste strip 'Les aventures de Clopinard' (Edditions du Chêne). Hij wordt een van de eerste tekenaars van het weekblad O.K. Uit die tijd dateert Arys Buck (1946-47), over de avonturen van een onoverwinnelijke Galliër, en dus de mogelijke voorloper van Asterix.

Asterix met Goscinny

In 1955 ontmoet hij in Brussel René Goscinny, met wie hij later het grootste aantal succesalbums van Asterix zal creëren. Daarna volgen een aantal reeksen als Ton en Nelly, Luc Junior, Benjamin et Benjamine, Hoempa Pa, Bolleke en Snolleke, enz. In 1959 tijdens de lancering van het magazine Pilote werkt Uderzo mee aan de eerste avonturen van 'Tanguy en Laverdure' en het eerste album van Asterix, 'Asterix, de Galliër'.

Kritiek op laatste album

Vanaf dan houdt Uderzo zich alleen nog maar bezig met Asterix en samen met Goscinny brengen ze elk jaar een album uit. Na de dood van Goscinny in 1977, zet hij de reeks alleen voort. Het eerste album krijgt als titel 'De diepe kloof' mee. Sinds het afscheid van Goscinny bracht Uderzo acht albums uit, maar het laatste, album 33 met als titel 'Het geheime wapen' van 2005, kreeg heel wat kritiek te slikken.

Hommage

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de tekenaar verschijnt woensdag het album 'Asterix en zijn vrienden'. Vierendertig stripauteurs zoals Manara, Rosinski, Jidéhem, Derib, Tibet, Dany, Graton, Tarquin & Arleston, Loustal, Walthéry en nog vele anderen brengen een hommage aan de jarige en het universum van Asterix.

De opbrengst van dit ere-album (64 pag.), dat verkocht wordt aan 9,9 euro, gaat naar de verdediging van de kinderrechten.