DAKAR - Opgelaaide gevechten tussen het regeringsleger en milities in de provincie Noord-Kivu in Oost-Congo hebben de afgelopen weken ruim 64.000 mensen op de vlucht gejaagd. Dat hebben het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en het VN-vluchtelingenbureau dinsdag bekendgemaakt.
De strijd heeft tot gevolg dat dorpelingen een goed heenkomen zoeken in de jungle of in geïmproviseerde kampen, meldden de VN-organen. Een ander gevolg is dat het aantal vluchtelingen dat terugkeert uit de buurlanden geringer is dan werd verwacht.

Congo heeft sinds januari zijn eerste democratisch gekozen regering in ruim vier decennia. De regering probeert haar gezag in het gehele land te vestigen, maar stuit daarbij op lokale milities die jarenlang autonoom hebben geopereerd, vooral in het onrustige oosten van het enorme land.

Onrust

Noord-Kivu is sinds eind vorig jaar het toneel van sporadische gevechten. Aanvankelijk verzettte krijgsheer Laurent Nkunda zich tegen de integratie van zijn manschappen in het regeringsleger. Daarna bleef het gebied onrustig door het verzet van andere milities.
>br> Ook in de hoofdstad Kinshasa is de situatie gespannen. Vorige maand vonden bij twee dagen van gevechten tussen regeringsmilitairen en een militie minstens 155 mensen de dood.

Volgens cijfers van de VN zijn in Congo ruim 1,1 miljoen mensen ontheemd.