SITTARD - Bij de in de grensstreek bekende Nederlandse kranten Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad gaan deze zomer bijna vijftig banen verloren. Van gedwongen ontslagen is nog geen sprake omdat veel werknemers gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling. Dat heeft Theo Peters, voorzitter van de ondernemingsraad van Media Groep Limburg, dinsdag bevestigd.

Beide regionale kranten kampen al jaren met een teruglopend abonneebestand en krimpende advertentieverkoop. Daarom kwam de directie eind 2006 met een bedrijfsbrede reductie van 63 banen op de proppen. Tot woede van de ondernemingsraad (OR) die de plannen niet onderbouwd vond en gedwongen ontslagen bij voorbaat uitsloot.

De OR eiste bovendien een investering in nieuwe media zoals internet om het banenverlies te beperken.

Door natuurlijk verloop en een vrijwillige vertrekregeling waaraan 37 werknemers meedoen, lijkt de kloof tussen het directievoorstel en de eisen van de OR nu bijna gedicht.

Volgens adjunct-hoofdredacteur Han Brinkman verlaten zeventien journalisten, onder wie een aantal parttimers, de redactie. Beide titels blijven echter voortbestaan, vertelde hij.

De vroegere concurrenten Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad gingen in 2003 samen verder onder de vlag van het Telegraafconcern. Het Amsterdamse krantenbedrijf deed vorig jaar beide titels over aan Mecom van de Britse investeerder David Montgomery. Mecom kocht laatste jaren ook regionale dagbladen op in Duitsland, Polen en Scandinavië.