NASA maakt eerste 3D-beelden van de zon
GREENBELT - Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft de eerste driedimensionale beelden vrijgegeven van de zon. De beelden werden gemaakt door de twee satellieten van de Stereomissie van NASA.
De Stereomissie maakt een driedimensionale studie van de zogenaamde CME's ('coronal mass ejections'), enorme en zeer krachtige uitbarstingen van de zonneatmosfeer. Die verstoren het 'ruimteweer'. Die storingen beperken op hun beurt de prestaties en betrouwbaarheid van technologische systemen in de ruimte en op Aarde. Ze beïnvloeden zelfs het menselijk leven en de gezondheid.

Maar zonnefysici begrijpen het ontstaan van die CME's nog onvoldoende. De twee Stereosatellieten werden vorig jaar in oktober gelanceerd om vanuit uiteendrijvende banen rondom onze ster gelijktijdige beelden vanuit twee perspectieven te nemen, waardoor de wetenschappers ook informatie krijgen van de derde dimensie, de diepte.

Ook twee Belgische onderzoeksinstituten nemen deel aan de Stereomissie, met name het Centre Spatial de Liège (CSL) en het zonnefysicateam (SIDC) van het Koninklijk Meteorologisch Instituut.

De beelden zijn te zien op de site van Nasa