BRUSSEL - Vanaf 1 april wordt het geneesmiddel Sorafenib voor de behandeling van gevorderde nierkanker terugbetaald. Dat meldt producent Bayer dinsdag.
Sorafenib, dat gecommercialiseerd wordt als Nexavar, is op Europees niveau geregistreerd sinds juli 2006 en wordt in ons land sinds 1 april volledig terugbetaald. 'Het geneesmiddel mag wel alleen voorgeschreven worden als alle andere therapieën gefaald hebben', legt woordvoerster Veerle Lenaerts van Bayer uit.

Het geneesmiddel is naar verluidt veiliger en minder toxisch dan andere kankermiddelen en verlengt de overleving van patiënten, zonder dat het de levenskwaliteit aantast. Sorafenib pakt de tumor namelijk rechtstreeks aan en spaart daarbij de goede cellen. Bovendien zorgt het middel ervoor dat de tumor stopt met groeien of toch minder snel groeit.

Niercelcarcinoom is volgens Bayer het meest voorkomende type van nierkanker bij volwassenen en is verantwoordelijk voor 85 procent van alle gevallen van nierkanker. Deze vorm van nierkanker komt meestal voor bij personen ouder dan 50 jaar en dubbel zo vaak bij mannen als bij vrouwen. Over de hele wereld sterven jaarlijks meer dan 102.000 patiënten aan niercelcarcinoom.

In België krijgen jaarlijks ongeveer 1.250 personen deze vorm van kanker. 'Van hen komen er 250 tot 300 patiënten in aanmerking voor behandeling met het geneesmiddel', zegt Lenaerts.