Amerikaanse schrijver-journalist David Halberstam verongelukt
SAN FRANCISCO - David Halberstam, een Amerikaanse schrijver-journalist die de Pulitzer-prijs won voor zijn verslaggeving over de Vietnamoorlog, is maandag bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Dat hebben zijn vrouw en de autoriteiten van San Francisco, waar het ongeluk gebeurde, bekendgemaakt.
Halberstam, die in New York woonde, zat in een auto die even ten zuiden van San Francisco met een andere auto in botsing kwam. Hij overleed ter plekke, de beide bestuurders raakten slechts licht gewond.

Halberstams vrouw Jean noemde als meest opvallende trek van haar man zijn 'oneindige, bodemloze generositeit' jegens jonge journalisten en andere schrijvers in het algemeen. Een generositeit die des te ongelooflijker was omdat hij voor zichzelf zo prestatiegericht was, zei zij.

Pulitzer-prijs

Halberstam werd in 1934 in New York geboren, maar verhuisde in zijn jeugd van de ene naar de andere plaats omdat zijn vader als arts in het leger werkte. Na zijn studie aan de universiteit van Harvard werkte hij bij een aantal kranten. In 1962 stuurde de New York Times hem naar Vietnam, waar zijn verslagen een alsmaar kritischer toon kregen. De toenmalige regering-Kennedy was daar niet blij mee en trachtte de New York Times vergeefs te overhalen hem uit Vietnam terug te halen. In 1964, op zijn 30ste, ontving hij de Pulitzer-prijs voor zijn Vietnam-verslaggeving. The best and the brightest, een boek over de Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam dat hij in 1972 publiceerde, werd een bestseller.

'Hij was een briljant journalist die tijdens de oorlog de norm stelde voor moedige en accurate verslaggeving', zei Vietnam-veteraan en voormalig presidentskandidaat John Kerry, die Halberstam kende uit Nantucket, waar beiden een zomerhuis hadden.

Halberstam stopte in 1967 met de dagelijkse journalistiek en schreef 21 boeken over uiteenlopende onderwerpen als Vietnam, burgerrechten, de autoindustrie en baseball. Zijn tweede bestseller uit 2002, War in a time of peace, werd opnieuw genomineerd voor een Pulitzer.

Vorig jaar zei Halberstam op een journalistencongres in Tennessee dat de kritiek van de regering op verslaggevers in Irak hem herinnerde aan de tegenwerking die hij in Vietnam had ondervonden. 'Hoe wreder de oorlog wordt, des te wreder worden de aanvallen op iedereen die niet staat te juichen of niet meespeelt', zei hij. En op een dag kijken de mensen die aanvallen om zich heen en hebben ze hun geloofwaardigheid opgebruikt.'