ZAGREB - De voorzitter van de Kroatische voetbalfederatie (HNS), Vlatko Markovic, heeft dinsdag bevestigd dat de HNS bij de voorzitter van de Europese Voetbalunie, de Fransman Michel Platini, schadeloosstelling heeft geëist voor de kosten die de Kroaten hebben gemaakt voor hun gezamenlijke kandidatuur met Hongarije voor de organisatie van het EK voetbal 2012. Vorige week wees de UEFA die organisatie toe aan Polen en Oekraïne.
'We hebben aan Platini gezegd dat we grote kosten hebben gehad (...). We gaan tussen de 2,5 en 3,5 miljoen euro eisen' als schadeloosstelling, aldus Markovic in de Kroatische krant Jutarnji List. 'Hij heeft niet geweigerd', voegde hij eraan toe.

Markovic gaf aan dat hij zijn bedoelingen maandag aan Platini bekendmaakte tijdens een vergadering in het Zwitserse Nyon. De officiële vraag aan de UEFA zal er komen na een bijeenkomst van het Uitvoerend Comité van de HNS later deze week.

'De voorzitter van de UEFA heeft beloofd dat we erover zullen praten tijdens een volgende vergadering van het Uitvoerend Comité van de UEFA, en ik denk dat het geen probleem zal zijn', zei Markovic, die er nog bij vertelde dat Platini hem had voorgesteld dat Kroatië het volgende UEFA-congres, in januari 2008, zou ontvangen.

Sinds Kroatië en Hongarije geen enkele van de 12 stemmen kregen tijdens de aanduiding van de organisatoren voor het EK 2012 ligt Markovic zwaar onder vuur in zijn land, maar hij weigert op te stappen.