ADDIS ABEBA - Bij een aanval op een Chinees olieveld in Ethiopië zijn dinsdag 74 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Chinese bedrijf dat het olieveld exploiteert meegedeeld. Bij de aanval, die 's ochtends plaatshad, werden negen Chinezen en 65 lokale werknemers van het bedrijf doodgeschoten. Nog eens zeven Chinezen werden ontvoerd.
Het olieveld bevindt zich in de roerige staat Somali, of Ogadan, tegen de grens met Somalië aan. Vorig jaar waarschuwde de rebellenbeweging het Ogadan Nationaal Bevrijdingsfront (ONLF) dat het elke investering in het gebied waar de Ethiopische regering van profiteert niet zou tolereren.

In een verklaring aan het persbureau AP eiste het ONLF de verantwoordelijkheid voor de aanval op. De beweging vecht voor een onafhankelijke staat in het gebied voor etnische Somaliërs. Somalië verloor de macht over de streek in een oorlog in 1977.

China heeft in zijn jacht op olie en andere grondstoffen zijn activiteiten in Afrika de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid, ook in gebieden die als politiek instabiel gelden. In januari werden negen Chinese oliewerkers ontvoerd in Nigeria en nog twee in maart. Twee van hen zitten nog altijd vast.