AKEN - In de grensregio van België, Nederland en Duitsland vond in de nacht van vrijdag op zaterdag de grootschalige controleactie Euregioprotect plaats. Achthonderd agenten namen eraan deel. Tijdens de actie pakte de politie drie verdachten op van een ontvoering, die vrijdagavond begonnen was in Kerkrade.
De politie van het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, de Duitse politie van Aken en de Belgische politiezone Weser-Göhl werkten nauw samen. De controle was gericht op verkeershandhaving, drugscriminaliteit, vrouwenhandel en voertuigcriminaliteit.

Bordelen, gokhallen en drugspanden

In totaal werden 89 personen opgepakt. Ruim 30 personen kregen een bekeuring voor drugsbezit, het rijden onder invloed en het niet dragen van de gordel. De politie viel binnen in bordelen, gokhallen en drugspanden.

Mensen die in Duitsland de controle wilden vermijden, liepen aan de grens met Nederland of België tegen de lamp. Er was in Heerlen een gezamenlijk informatiecentrum opgericht om snel gegevens in te winnen over personen.

Ontvoering

De agenten losten ook een gijzeling op. Een twintigjarige man uit Kerkrade was vrijdag ontvoerd naar het Duitse Herzogenrath. De ontvoerders namen contact op met de vriendin van het slachtoffer en eisten losgeld. Het geld moest naar een gokhal in Herzogenrath gebracht worden. Intussen werd de Duitse politie verwittigd, die vrijdagavond de gokhal binnenviel en de Kerkradenaar bevrijdde. De man bleef ongedeerd.

De drie verdachten, 21, 30 en 32 jaar oud uit het Duitse Alsdorf, werden in de boeien geslagen. De politie van Aken onderzoekt de zaak.