ANTWERPEN - Op het 68ste Vlaams Nationaal Zangfeest in het Antwerpse Sportpaleis heeft de voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) Bruno Valkeniers zondag de Vlaamse parlementairen opgeroepen om hun eigen wetsvoorstel tot de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde zonder aarzelen goed te keuren.
Zo niet zou de premier de eer aan zichzelf moeten houden en opstappen. ,,Want de grondwet is geen vodje papier", aldus de voorzitter zondagmiddag.

Over 175 jaar België was Valkeniers ook zeer duidelijk. ,,België overleeft, nu vandaag al 175 jaar lang, dankzij het geduld van de Vlamingen. Sorry, al 175 jaar té lang!"

Volgens Valkeniers is het tijd voor een onafhankelijk Vlaanderen omdat België, ook na 60 jaar, het land van de onverzoenlijkheid en de haat zal blijven en omdat amnestie in een onafhankelijk Vlaanderen al decennia geen thema meer was geweest. Daarnaast moet Vlaanderen onafhankelijk worden omdat zolang België bestaat, ,,francofiele inwijkelingen" in Vlaanderen en in de Vlaamse rand zich nooit zullen aanpassen.

De Franstaligen zullen zich volgens Valkeniers de Vlaamse cultuur en taal slechts eigen maken als de taalgrens een staatsgrens wordt, als Vlaanderen niet langer een kolonie, een electoraal francofoon Belgisch wingewest is, maar een lidstaat van Europa. ,,Laat ons dan ook de soap Brussel-Halle-Vilvoorde stoppen. Als het volgende week niet lukt, laat ons dan samen met Brussel-Halle-Vilvoorde ook België splitsen, onverwijld", sprak de voorzitter.

De splitsing is volgens hem noodzakelijk omdat België en Wallonië de Vlaamse welvaart zullen blijven afromen via torenhoge transfers en de Vlamingen na 175 jaar eenzijdige solidariteit er altijd stank voor dank zullen voor krijgen.