QUITO - De afgezette Ecuadoriaanse president Lucio Gutierrez heeft zondag de residentie van de Braziliaanse ambassadeur in de hoofdstad Quito verlaten. Brazilië heeft Gutierrez politiek asiel aangeboden.
Brazilië neemt volop maatregelen om Gutierrez morgen te ontvangen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië. Zondagochtend plaatselijke tijd vertrok een vliegtuig vanuit Porto Velho naar Quito om de voormalige president op te pikken. Ecuador heeft het vliegtuig een landingstoelating gegeven dat geldig is tot maandag.

Gutierrez vindt dat hij op een ongrondwettelijke manier uit zijn ambt is ontzet. ,,Ik ben geen lafaard, ik heb niet gestolen'', zei Gutierrez zaterdag in een interview met een Ecuadoriaans TV-station. De afgezette president vluchtte woensdag naar de Braziliaanse ambassade in Quito.

De man was verkozen voor een mandaat van vier jaar, tot en met 2007. Het parlement zette hem woensdag af en verving hem door vice-president Alfredo Palacio. Hij had al maanden af te rekenen met een golf van protest tegen zijn beleid. Vorige vrijdag nog ontbond hij voor de tweede keer in vier maanden tijd het Hooggerechtshof. Hij meende dat de rechters verantwoordelijk waren voor het anti-regeringsklimaat.