BRUSSEL - ,,De Europese Commissie zal overwegen op welke manieren de economische ontwikkeling van het noordelijke deel van Cyprus bevorderd kan worden." Dit schrijft EU-commissaris voor Uitbreiding Günter Verheugen in zijn reactie op de twee uitslagen van de referenda op Cyprus. Ook Hoog Vertegenwoordiger Javier Solana had afgelopen week al aangegeven dat ,,niet alles gelijk zou blijven" bij een Grieks neen en een Turks ja.
Turks-Cyprus is een land dat enkel door Turkije erkend wordt. Volgens internationaal recht helpt Turkije bij de bezetting van een deel van Cyprus. En dus vanaf 1 mei van een deel van de Europese Unie.

Toch kan Europa niet om de uitslag van het referendum heen: de Turks-Cyprioten hebben voor vrede en hereniging gestemd, de Grieks-Cyprioten tegen. Vermits de Turks-Cyprioten nu niet in de EU kunnen (en EU-subsidies kunnen ontvangen), worden zij gestraft, terwijl de Grieks-Cyprioten wel de Europese voordelen krijgen.

Europa zal het daar niet bij laten. Dat is zeker. Minder zeker is hoe dit zal gebeuren. Griekenland en Grieks-Cyprus zijn EU-leden, en je kan die niet bestraffen. Europa zal dat dan ook niet proberen.

Wel zal Europa kijken wat het kan doen voor de Turks-Cyprioten en wat het kan doen om de betere relaties op het eiland nog te versterken. De Europese Commissie lijkt daarbij te denken aan economische steun voor Turks-Cyprus.

Ook wordt volop nagedacht over het vereenvoudigen van de grensovergang tussen het noordelijke en het zuidelijke deel. Sinds kort is er een beperkt verkeer mogelijk. Dit zou moeten worden uitgebreid.

Maandag vergaderen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Zij zullen zeker het onderwerp aansnijden. Het belangrijkste daarbij is op geen enkel moment de Griekse zijde voor het hoofd te stoten. Europa zal wel haar ontgoocheling over de uitslag in het zuidelijke deel niet wegstoppen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig