Callens slaat België naar 2de ronde Fed Cup
Foto: rr
BREE - De Belgische vrouwen hebben zich zondag geplaatst voor de tweede ronde van de Fed Cup. Els Callens versloeg Jelena Kostanic met 6-2, 3-6 en 6-4. Daardoor heeft België een beslissende 3-1-voorsprong genomen op Kroatië. De dubbelpartij is nu van geen tel meer. In de kwartfinale neemt België het in juli op tegen Spanje.
Nadat Kim Clijsters (WTA-2) zaterdag ons land op een 1-0 voorsprong had gebracht met 6-1, 4-6, 6-1 winst tegen Jelena Kostanic (WTA-43), bracht Karolina Sprem (WTA-28) Kroatië opnieuw langszij door met 6-2 en 6-0 de maat te nemen van Kirsten Flipkens (WTA-351).

In een bij wijlen hard bevochten wedstrijd tegen het Kroatisch talent Karolina Sprem had Kim Clijsters België zondag terug op voorsprong gebracht. Clijsters haalde het met 6-1 en 6-3.

Callens goed op dreef

Els Callens tenslotte heeft niet gewacht op het dubbelspel om België te kwalificeren voor de volgende ronde. In laatste instantie ingevallen om Kirsten Flipkens te vervangen deed Callens meer dan haar plicht door de linkshandige Jelena Kostanic, die zaterdag ook Kim Clijsters tot een driesetter dwong, na een marathon van 1u56 te verslaan met 6-2, 3-6, 6-4.

Vooral de eerste set was van een zeer hoog gehalte. Callens liet zien alle aspecten van het moderne tennis onder de knie te hebben en ook de fysieke conditie van de 33-jarige blijkt nog goed in orde te zijn.

De Antwerpse blonde liet in het openingsgame zien dat het haar menens was. Met zeer sterk serve and volley, afgewisseld met baseline-tennis van een sublieme kwaliteit zette Callens haar tegenstreefster dadelijk onder zware druk. Bij 2-1 brak Callens een eerste maal door de opslag van Kostanic. Dat deed ze bij 4-2 nog eens over. Met overmacht haalde ze de eerste set binnen voor België.

Kostanic verraste in de tweede set onze landgenote door het spel te vertragen. Met gerichte spreiding in haar returns kon de Kroatische de opslagen van Callens perfect neutraliseren en via twee breaks een 0-3 uitbouwen. Callens vocht terug en met een rebreak kwam zij terug in de wedstrijd en in haar spel. In het achtste game, bij een 3-4 stand, maakte de referee op een cruciaal ogenblik een beslissing van de lijnrechter ongedaan in het nadeel van Callens, en dat zette een domper op het enthousiasme. Ook in het volgend spel bestreed de Kroatische met succes een beslissing van de lijnrechter. Dat was er klaarblijkelijk teveel aan voor een aangeslagen Callens (3-6).

Callens moest vechten om in de wedstrijd te blijven en dat deed ze. Ze hervond haar betere spel. Kostanic moest alle hoeken van het terrein afdweilen, terwijl Callens occasioneel oprukte tot aan het net. Het publiek leefde mee en dat leverde nog extra energie op voor onze landgenote. In het derde game kwam Callens heel dicht bij een break (40-15), maar net op dat ogenblik toonde Kostanic haar klasse en won ze alsnog het spel. Maar dat was uitgesteld want in het vijfde game ging Els Callens weer als vanouds naar het net en scoorde met stopvolleys de nodige punten. Ook opmerkelijk was een smash met de rug naar het net, waartegen Kostanic geen verhaal had. De eerste break uit de derde set was een feit (3-2). Gedreven door een stormachtig publiek ging Callens door, maar Kostanic groeide ook naar haar beste vorm. Een bloedstollend game werd dan pas beslecht nadat Callens viermaal op voordeel stond (4-2). Bij een 5-4 voorsprong mocht Callens serveren voor de set en match. Callens deed dat met klasse en besloot met een ace haar wedstrijd waardoor Belgie zich mag opmaken voor de volgende ronde in de Fed Cup.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig