Zeker 35 doden na verschillende aanvallen Irak
BAGDAD - Bij nieuwe gevechten en aanslagen zaterdag in Irak zijn minstens 35 mensen om het leven gekomen. Het zwaarste incident deed zich voor in Iskandariyah waar een bus op een bom reed. Er vielen 14 doden. Zelfmoordterroristen hebben met boten ook drie aanvallen uitgevoerd op twee olieterminals in het zuiden van Irak. Twee Amerikanen kwamen om.
De bom was bedoeld voor Amerikaanse militairen, maar kwam tot ontploffing toen er een Iraakse bus over reed. Bij de doden was er een vrouw en een kind.

Op een pluimveemarkt in Sadr City, een voorstad van Bagdad waar overwegend sjiïten wonen, vielen minstens 9 doden. Dertig mensen raakten gewond. Ooggetuigen berichtten over schermutselingen tussen militante sjiïten en Iraakse politieagenten. Het is onduidelijk of de markt met granaten of raketten werd bestookt. Op tv-beelden waren uitgebrande auto's te zien.

Tikrit

In Tikrit, op ongeveer 160 km ten noorden van Bagdad, stierven bij een bomaanslag op een politie-officier vier Irakezen en werden 16 mensen gewond. In een vuurgevecht met Poolse soldaten in de sjiïtische pelgrimsstad Kerbala verloren vijf Irakezen het leven.

Boorplatform

Zelfmoordterroristen hebben zaterdag met boten drie aanvallen uitgevoerd op twee olieterminals voor de kust van Irak. In een van de terminals, waarlangs het grootste deel van de uitvoer van het land loopt, is de olietoevoer daardoor onderbroken, meldt een bron in de haven.

De tweede aanval werd uitgevoerd op de Khor al-Amaya. Twee matrozen die voor de coalitie werken, kwamen om, vier andere matrozen raakten gewond. Dat deelde de Amerikaanse marine mee.

Toen een bootje de olieterminal van Khor Al-Amaya wilde naderen, wilde een team van acht matrozen het vaartuig inspecteren. De boot ontplofte en de rubberboot, waarin de matrozen zaten, kapseisde

Bagdad

Vier Amerikaanse soldaten zijn omgekomen en zeven andere gewond geraakt bij een raketaanval zaterdag op een basis vlakbij Taji, ten noorden van Bagdad. Dat blijkt uit een militaire mededeling. Bij een ander incident zou zaterdag eveneens een Amerikaans soldaat om het leven zijn gekomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig