Noorwegen trekt troepen terug
Foto: afp
OSLO/WASHINGTON - De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jan Petersen kondigde zaterdag aan dat Oslo zijn 150 soldaten op 1 juli uit Irak terugtrekt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell was er vrijdag niet in geslaagd zijn ambtgenoot te overtuigen de plannen te wijzigen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vroeg vrijdag aan verschillende landen die deel uitmaken van de coalitie in Irak, om de mogelijkheid te bestuderen om meer soldaten ter plaatse te sturen of om hun aanwezigheid te verlengen.

,,Wij hopen dat er meer soldaten op het terrein zullen zijn na de stemming van de nieuwe VN-resolutie en na de overdracht van de soevereiniteit aan de Irakezen (op 30 juni, nvdr)", zei hij.

De vorming van een overgangsregering in Bagdad tegen 30 juni is ,,mogelijk, maar niet gemakkelijk", zei Lakhdar Brahimi, de VN-gezant voor Irak, zaterdag na een gesprek met de Franse president Chirac. Het overgangsbewind zal over ,,beperkte bevoegdheden" beschikken, aldus Brahimi.

De VS proberen het uiteenvallen van de coalitie te vermijden na de aankondigingen van Spanje, Honduras, de Dominicaanse Republiek en nu ook Noorwegen om hun troepen uit Irak terug te trekken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig